Date Log
Sweet Mathematics, Beyond the “Applications” of Fractions
Investigación y Acción,
Vol. 3 No. 1 (2023): Investigación y Acción
Abstract
The objective of the research was to analyze and understand the mathematical knowledge and processes implemented by pastry chefs in the production of artisanal fruit puddings and their potential contribution to mathematics education. The methodology used was qualitative, with an ethnographic approach, with a method of collecting information through semi-structured interviews, participant observation and audiovisual recording. For this research, a sample of two participants was selected, inhabitants of the Carmen neighborhood and the La Playa neighborhood. A meeting was arranged at their workplace, where they set a date and time for the interviews with the bakers; who are 35 and 22 years old respectively. The outstanding results refer to the phases of preparation of the dough, preparation of the filling and decoration of the pudding. In these phases, various mathematical processes are evidenced, including the use of measurement systems and temperature scales.
Keywords
References
Aroca, A., Ruiz Turizzo, M. P. y Pacheco, N. [Matemáticas del Pueblo. People’s math] (23 de octubre de 2022). Matemáticas en la elaboración de pudines de frutas artesanales [Video]. Youtube. https://youtu.be/AGDN75t4Y5Q?si=OTmF29CE-HFhMNum
Aroca, A., Pacheco, N. y Ruiz Turizzo, M. P. [Matemáticas del Pueblo. People’s math] (24 de octubre de 2022). Matemáticas en la elaboración de pudines de frutas artesanales. Versión extensa [Archivo de Vídeo]. Youtube. https://youtu.be/8f6NXsRBq0k?si=u_8GS2ZnUrlndlYN
Aroca, A. (2022). Un enfoque didáctico del Programa Etnomatemáticas. Tecné, Episteme y Didaxis: TED, (52). https://doi.org/10.17227/ted.num52-13743
Ayala, M. M., Malagón, J. F., & Sandoval, S. (2011). Magnitudes, medición y fenomenologías. Revista de Enseñanza de la Física, 24(1), 43–54. Recuperado a partir de https://revistas.unc.edu.ar/index.php/revistaEF/article/view/8159
Balcucho, Cruz; Urbina, Juan de Dios (2008). Las ciencias naturales como contexto para el aprendizaje de las matemáticas mediadas por Cabri y otras tecnologías computacionales: experiencias de aula. http://asocolme.com/sitio/.http://funes.uniandes.edu.co/993/1/32Taller.pdf
Blanco, H., Higuita, C y Oliveras, M. (2014). Una mirada a la Etnomatemática y la Educación Matemática en Colombia: caminos recorridos. Revista Latinoamericana de Etnomatemática, 7(2),248.http://www.revista.etnomatematica.org/index.php/RevLatEm/article/view/130
Díaz, L. Torruco, U. Martínez, M. Varela M. (2013). Metodología de investigación en educación médica. Universidad Nacional Autónoma de México. https://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-50572013000300009
D’Ambrósio U. Etnomatemática: Arte ou técnica de explicar e conhecer. Editora Ática, Série Fundamentos, 2. edição, São Paulo, 1993.
D’Ambrósio U. (2001). Etnomatemática – elo entre as tradições e a modernidade. Coleção Tendências em Educação Matemática, 1. Belo Horizonte: Autêntica
D´Ambrosio, U. (2008). O Programa Etnomatemática: umasíntese. Acta Scientiae: Canoas.10(1) 7-16.
D’Ambrosio, U. (2008). Etnomatemática. Entre las tradiciones y la modernidad. México: Limusa.
D’Ambrosio, U. (2008). O Programa Etnomatemática: uma síntese [El Programa de Etnomatemáticas: una síntesis]. Acta Scientiae, 10 (1), 112-115. https://revistas.ucr.ac.cr/index.php/cifem/article/view/49181/48952
Godino, J. D., Batanero, C. y Roa, R. (2003). Medida de magnitudes y su didáctica para maestros. Departamento de Didáctica de la Matemática. Granada. p. 613-691, 2002. Disponible en: https://www.researchgate.net/ . https://www.ugr.es/~jgodino/edumat-maestros/. (Recuperable en, http://www.ugr.es/local/jgodino/)
Lucero. (14 de octubre de 2019). ORIGEN DEL BUDÍN. Blogger.http://recetariodeayeryhoy.blogspot.com/2019/10/origen-del-budin.html
Ministerio de Educación. (s.f.). Colombia Aprende. https://contenidosparaaprender.colombiaaprende.edu.co/G_3/M/SM/SM_M_G03_U01_L05.pdf
Ministerio de Educación Nacional de Colombia (2016) Derechos Básicos de Aprendizaje Matemáticas. https://mineducacion.gov.co/. https://www.colombiaaprende.edu.co/sites/default/files/files_public/2022-06/DBA_Matematicas-min.pdf
Ministerio de Educación Nacional de Colombia. (Mayo de 2006). Estándares Básicos de Competencia en Lenguaje, Matemáticas, Ciencias y Ciudadanas. https://mineducacion.gov.co/. https://www.mineducacion.gov.co/1621/articles-340021 recurso _1.pdf
Muñoz. R. (2012). Diccionario enciclopédico de la gastronomía mexicana. Larousse México. ark:/13960/s2c9n2mmjb6
Marshall, Catherine & Rossman, Gretchen B. (1989). Designing qualitative research. Newbury Park, CA: Sage.
Peña-Rincón, P., & Tamayo-Osorio, C., & Parra, A. (2015). Una visión latinoamericana de la etnomatemática: tensiones y desafíos. Revista Latinoamericana de Investigación en Matemática Educativa, 18 (2), 137-150. http://dx.doi.org/10.12802/relime.13.1820
Quintero, R. (2015). Por qué una torta queda dura o de textura gruesa?. Rastreator. https://clubdereposteria.com/por-que-una-torta-queda-dura-de-textura-gruesa/
Real Academia Española. (s.f.).Pudin. En Diccionario de la lengua española. Recuperado en 10 de octubre de 2023, de https://dle.rae.es/pudin
Rey, M., Aroca, A. (2011). Medición y estimación de los albañiles, un aporte a la educación matemática. Revista U.D.C.A Actualidad & Divulgación Científica, 14(1), 137–147. https://doi.org/10.31910/rudca.v14.n1.2011.766
Rockwell, E. (2009). La Experiencia Etnográfica. Historia y cultura en los procesos educativos.Paidós.https://oficiodeetnografo.files.wordpress.com/2010/12/la_relevancia_de_la_etnografc3ada_elsie_rockwell.pdf
Rodríguez, C. (2021). Conexiones etnomatemáticas entre conceptos geométricos en la elaboración de las tortillas de Chilpancingo, México. Rev.investig.desarro.innov., 11 (2), 273-296.
S. J. Taylor y R. Bogdan. (1984). Introducción a los métodos cualitativos. https://asodea.files.wordpress.com/2009/09/taylor-s-j-bogdan-r-metodologia-cualitativa.pdf
Souza dos Santo, L. (2016). CONTEXTUALIZAÇÃO MATEMÁTICA EM SITUAÇÃO DEENSINO E APRENDIZAGEM NO EJA.https://www.editorarealize.com.br/editora/anais/cintedi/2016/TRABALHO_EV060_MD1_SA18_ID492_23102016194610.pdf
Trujillo, O., Miranda, I., & De la Hoz, E. (2018). Los sistemas de medida en la comunidad
Arhuaca: su uso en distintos contextos. Revista Latinoamericana de Etnomatemática, 11 (2), 31-51.
W Souza. (2013). Etnomatemática: Pesquisa e ensino de matemática. https://cesad.ufs.br/ORBI/public/uploadCatalago/17565916022012Metodologia_do_Ensino_de_Matematica_Aula_8.pdf
Will Rodríguez. (18 de abril de 2022). ¿Es el budín de pan el mismo en todo el mundo? LarousseCocina. https://laroussecocina.mx/blog/es-el-budin-de-pan-el-mismo-en-todo-el-mundo/